Spirulina- mikroalga  

 Legújabb tudományos kutatások a spirulina- mikroalgával kapcsolatosan

 Hatása az AIDS-virusra, a rákra és az ellenállóképességre

Richard Kozlenko DPM, Ph.D és Ronald H. Henson 1998 

 A spirulina mikroalga mind nagyobb figyelmet kap az orvostudomány területén, mint hatásos gyógy-alapanyag. Számos  tanulmány igazolja a spirulina hatását a virusok szaporodásával szemben, az immunrendszer celluláris és humorális területén, valamint a rák megelözésében és legyözésében. Habár ezek a tanulmányok még csak a kezdetnél állnak, mégis nagyon sokat jelentenek. 

Erős antivirális tevékenység

 1996 áprilisában a következöket állapították  meg a Viruspatologiai Labor tudósai a Dana-Farber Rákkutató Intézetéböl,  a Bostoni Harvards Orvosi  Egyetem kutatói, valamint a Massachusetts és a Bauernhoefen Earthrise ( Calipatria/ Kalifornia) kutatói: A spirulina platensis alga vizi oldata gátolja a HIV 1 virus szaporodását az emberi T-sejtekben. Egy 5-10µg/ml koncentráció elegendö a virusszaporodás csökkentésére.   

 HIV 1 virus - AIDS.virus - szaporodását csökkenti a spirulina alga oldata, magasabb koncentrációban viszont teljesen visszafogja fejlödésében. Egy >100µg/ml –es indexel  a spirulina- alga teljesen meggátolja a virus fejlödését.

Egy másik orvosi kutatócsoport kiadta tanulmányainak eredményét a spirulina alga oldatával kapcsolatosan. E szerint  az úgy nevezett Kálcium-Spirulina-Spirulan oldat különleges hatású:  gátolja a HIV virus szaporodását, a Herpes-simplex-virus szaporodását, a citomegália- ,grippa A –virus, a mumps-, és himlö-virus szaporodását – az in vitro kutatások eredményei szerint.

A kálcium –spirulán egy polymerizált cukormolekula, ami ként és kálciumot tartalmaz. Az állatokon ( hörcsög) végzett kísérletek azt mutatják, hogy ezzel az oldattal kezelve megnőtt az ellenállóképességük a herpes 9 virussal szemben. Hogyan müködik ez? A virus elöször a sejtfalra tapad. A spirulin- oldat hatására  viszont nincs lehetösége a sejtbe behatolnia, hogy a sejtet megfertözze. A virus igy sikeresen le lesz a szervezet által gyözve

  Mi a spirulina?

 A spirulina egyes mexikói és afrikai népeknek hagyományos étele. A kékeszöld  algák a vulkanikus lugos meleg vizekben találhatók. Vadon található spirulina nagy mennyiségü flamingo-települések táplálékául szolgálnak az afrikai Riftvalley Keleti Tengeren. A mostoha körülmények között is megterem, más algafajtákkal ellentétesen. Különleges táplaló értékkel rendelkezik. 62%-ban aminósavakat tartalmaz, azonkívül a világ leggazdagabb B12 vitamin-forrása, a beta-carotinok teljes spektrumát tartalmazza, valamint más pigmentanyagokat. Sejtfala puha fehérje-cukor összetételű, a többi algákkal szemben könnyen emészthetö. 

  Világszerte az emberek milliója fogyasztja a spirulina algákat, melyeket a tudományosan kifejlesztett farmokon tenyésztenek. A fogyasztásra szánt spirulina alga tenyésztése több ezer tonna mennyiségben történik évente. Az Egyesült Àllamok vezetnek a termelésben, öket követi Thaiföld, aztán India és Kína. Más országok követik példájukat, mert egy  igen értékes tápanyagnak van elismerve

A Chlorella, spirulina és a vadon élö algák közötti különbség

 A spirulina nem azonos a chlorella vagy pedig a vadon élö kékes-zöld algával, ami a Klamath-Tavon van tenyésztve. A chlorella zöld mikroalga, nagyon jó tápláló hatásu, de nincs meg az antivirális-, rákellenes-, és ellenállószervezet erösítésére való hatása, mint a spirulina algának. A chlorella sejtfala nehezen emészthetö cellulozt  tartalmaz, míg a spirulináé egy cukor-fehérje komplexum. .

A zöldeskék alga a Klamath-Tórol nem ugyanaz mint a spirulina. Az úgy nevezett AFA algával ( flos-aquae 5 Essens Aphanisomenon)  kapcsolatosan sok kétely merül fel, ugyanis állitólag az idegsejtekre káros mérgezö anyagokat tartalmazhatja ( megjegyzés: mivel szabadon fordul elö, felveszi ezeket az anyagokat a környezetéböl). Nagyon kevés a vele kapcsolatos tudományos kutatás és irodalom. Ezzel ellentétben viszont a chlorella és a spirulina algával kapcsolatosan világszerte böven találkozunk  tudományos munkákkal.

 Rákellenes hatásai

 Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina, vagy a spirulina oldata az embernél és az állatnál egyaránt rákellenes hatású. Általában a rákos megbetegedések esetében a sejtek DNA –jának ámokfutása miatt a sejtek kontroll nélkül szaporodnak. Amikor az enzimek tevékenysége sugár vagy méreg hatására megszünik, a sejtmag DNA-ja visszafordíthatatlanul tönkremegy, és igy fejlödhet a rák. Az in vitro kutatások azt mutatják, hogy a spirulina alga különleges polysacharidja a sejtmag enzimeire és a DNA helyrehozására nagyon elönyös hatást fejt ki. Tudományos munkák beszámolnak arról, hogy az emberen és állaton végzett kísérletek során a spirulina alga kiváló rákellenes hatásról tanúskodik.

 Az ellenálloképesség növelése

 A spirulina alga a szervezet ellenállóképességét nagymértékben növeli. Állatokon végzett kísérletek is ezt igazolják. A tudosok állítják, hogy a spirulina alga nem csak az ellenállóképességet javítja, hanem a vérsejtek szaporodását is elösegíti. A csontvelő törzssejtjei, a makrofágok, a t-sejtek ( az ellenállószervünk fontos hozzátartozói)  tevékenysége a spirulina algával hatásosan  befolyásolható., A lép és a thimus tevékenysége megnő a spirulina alga hatására.

 Szervezetünk humorális és celluláris ellenállófunkcióját lényegesen lehet serkenteni a spirulina alga segítségével. Ìgy védekezhet a szervezet a mikróbák ellen. A celluláris ellenállás tartalmazza a T-sejteket, makrophagokat, B-sejteket és a rákellenes hatásu gylkos-sejteket ( Killerzellen). Ezek a sejtek megtalálhatók a májban, lépben, thimuszban, nyirokcsomókban, mandulákban és a csontvelöben. A spirulina alga elősegiti ezeknek a sejteknek a tevékenységét.

 A spirulinában levö phycocyanid vérképzö hatásu.

 A spirulina sötét zöldeskék szinű, mert gazdag egy fényes kék polypeptidben, aminek neve phycocyanid. Tanulmányok igazolják, hogy ez az anyag a csontvelö  törzs-sejtjeit pozitívan befolyásolja. Ezek a törzs-sejtek a fehér –és  vörösvérsejtek képzéséhez szükségesek.   

 

Kínai tudosok dokumentálják, hogy a phycocyanid az erytropoetin ( egy vérképző hormon) tevékenységét serkenti. Szerintük ez akkor is megtörténik, ha a csontvelöt mérgezö anyagok károsítják. Ebböl a tulajdonságából adódóan a spirulina alga Oroszországban egy orvosilag elismert  eszköz a sugárkárosult betegek kezelésében. Csernobili gyerekek a sugárzástol károsított  talajbol származó élelem fogyasztása miatt  csontvelö-megbetegedésben szenvedtek, így nem volt lehetöségük elegendö fehér-és vörösvérsejt termelésére. A vérszegény gyerekek allergiás betegségekben is szenvedtek a károsodás miatt. A gyerekek naponta 5 g spirulina alga fogyasztása következtében 6 hét leforgása alatt meggyógyultak. Azok a gyerekek, akik nem kaptak spirulina algát, nem gyógyultak meg.   

  A spirulina alga egyéb haszna

 A spirulina alga egyike a legfontosabb természetes tápanyagforrásoknak  Tartalmaz minden eszenciális aminósavat, gazdag  chlorophyllban, beta-carotinban és egyéb fontos anyagokban. A spirulina alga az egyedüli növény, amelyben minden eszenciális zsirsav elöfordul, elösegíti a növekedést, gyulladásellenes hatásu,  körömre, hajra serkentö  és jó hatása van csontrendszeri, izületi panaszok ( artritisz) esetében.

 

 A spirulina a bélflórát tejsavbacilussal gazdagítja, igy jó hatása van candida, E.coli és egyéb bélproblémák esetén.

Összefoglalás

 Tudósok úgy vélik, hogy a spirulina alga fogyasztása rák- és virusos betegségeket megelözhet és legyőzhet. Baktérium és paraziták által okozott fertözés esetében is ugyanez a hatás várható. Segiti a sebgyógyulást. Anaemia és ellenállóképesség javítható vele. Orosz, japán, kinai, amerikai valamint más országok tudósai tanulmányozzák ezt a különleges élelmet. Több kutatásra persze még szükség van. Mégis elmondható, hogy a spirulina mind fontosabb helyet tölt be az egészséges táplálkozás és a wellness területén.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalmenü
Naptár